Bíró András


A tartalomhoz

zarandokut

Irások

Zarándokút címmel jelent meg Bíró András legújabb könyve. A kis kötet, az ugyancsak Érden élő német grafikus és festőművész, Karsch Manfred illusztrációival ékesítve, valójában a költő 1983-ban írt versét tartalmazza.

Valamennyiünk zarándokútjáról szól ez a parányi, kedves kötet. Az sem véletlen, hogy az Érden élő Bíró András új könyvét, a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban 2008. december 3-án megtartott bemutatón, Filó Kristóf, katolikus plébános ajánlotta az olvasók figyelmébe. Az atya a zarándoklatok történetéről és lényegéről is beszélt. A bibliai tékozló fiú zarándoklatának példáját is említette. Az örökségét idő előtt kikérő fiatalember a teljes vagyonát elherdálja, majd szegény, kivetett sorsra jutva - a disznók vályúja mellett felocsúdva - észbe kap, honnan is jött, és ki az ő édesapja, így az elviselhetetlen éhség arra készteti, hogy megszégyenülten bár, de hazafelé vegye útját. Közben azon töpreng, hogyan találjon valamiféle magyarázatot addigi cselekedeteire, hogy az apja ne kergesse őt el. Otthonához közeledve azonban az édesapja tárt karokkal rohan felé, és nem vár el semmiféle magyarázkodást, egyszerűen csak határtalanul örül, hogy visszatért az ő elveszettnek hitt gyermeke! Kristóf atya a tékozló fiú története és az emberek Istenhez való viszonya között párhuzamot vonva állapította meg: mi valamennyien egy hasonló földi zarándokutat teszünk meg, amely végéhez érve abban reménykedünk, hogy a mi utunk is így teljesül be: az atya tárt karokkal fogad majd bennünket örök otthonunkba!

Bíró András és Karsch Manfred közös alkotásában is zarándokútról van szó, ami térben és időben át-átcsúszik, és a mindennapok eseményei között keresi a betlehemi gyermeket, Jézust, a Megváltót - mutatott rá a plébános. - Néha azt gondoljuk, csak hosszas, kitartó kereséssel érjük el Istent, pedig gyakran sokkal egyszerűbb és közvetlenebb módon is megláthatjuk őt a hétköznapokban is!

Karsch Manfred grafikái az egyszerű, tiszta vonalakkal és a fekete, valamint a rozsdabarna színekkel is az Isten és az ember közötti kapcsolatot, a különbséget, és ezzel együtt a szoros összetartozást is jelképezi - mondta Filó Kristóf.VISSZA


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe