Bíró András


A tartalomhoz

vér és ölelés

Irások


Kiemelkedő jelentőségű írói vállalkozása a Vér és ölelés című történelmi családregény, korábban részenként is kiadott trilógia (Keresztek, kardok, koronák - Ferenczy Könyvkiadó, 1996; Liliomok, hollók, félholdak - Kairosz Kiadó, 1999; Szétszaggatva, megtaposva, megmaradva - Mikes Kiadó, 2000). A tartalmában és terjedelmében egyaránt tekintélyes hármas-regény egy lófőszékely család, az Esztelnekiek történetét követi nyomon, ezer esztendőn át.

Szent Istvántól Trianonig meséli el az író, Bíró András, a Háromszékből való Esztelneki család 25 nemzedékének fordulatokban gazdag történetét. A család tagjai a magyar és az európai történelem alakulásának megfelelően vetődnek el honi tájak mellett Európa városaiba. A családfők kapcsolatba kerülnek királyokkal, jelen vagyunk a muhi csatában, Nándorfehérvár ostrománál, majd Buda vára visszavételénél, valamennyi történelmi sorsfordulónknál.

Átéljük a Habsburg-elnyomás évszázadait, a 48-49-es szabadságharcot, a 67-es kiegyezést, az első világháborút, majd Trianon sorscsapását. Az ezer évet átívelő regényfolyam emberi közelségbe hozza a történelmi korok társadalmának viszonyait, kultúráját, az uralkodó eszméket. A Vér és ölelés cím szimbólum is: a Kárpát-medencében ezer év védharcaiban kifolyt vér és az ezen túlnövő szerelem és szeretet öleli át az író mondanivalóját.


VISSZAVissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe