Bíró András


A tartalomhoz

lépcsösor legalso

Irások

A lépcsősor legalsó fokán

- RÖVID TARTALOM -


A kisregény cselekménye egy vezérigazgatóvá kinevezett marós életszakaszát beszéli el. Az elsősorban a felesége nagyravágyásának áldozatává vált, börtönből szabadult főhős egy szenespincében kapott fizikai munka által igyekszik megkapaszkodni ahhoz, hogy elveszített egzisztenciáját a továbbiakban ismét felépíthesse.

Főként két szenesember beszélgetéseiből rajzolódik ki a lépcsősor legalsó fokán lévők helyzet- és jellemrajza. Oly módon mutatja be a magyar valóság Kádár-korszakból merített, jellemző epizódjait, hogy azok más formában, egyéb társadalmi körülmények közepette is tetten érhetők. Pontosan és egyértelműen világít arra a tényre, hogy a megalapozott emberi jellemek semmilyen körülmény, kiéleződőnek látszó dramatikus eset hatására sem változnak végérvényesen. A történetben végig érzékelhető erkölcsi tartás, más esetben hullámzás kitűnően bemutatja az emberi szilárdság és esendőség belső küzdelmét.

Bíró András
kisregénye könyv alakban most kerül először az olvasók elé. Ötletéből 1972-ben készült a két esztendő múlva a mannheimi filmfesztiválon nagydíjat nyert, Végül című játékfilm Maár Gyula rendezésében.


VISSZA


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe